Enzymforsøg
Formål:
Formålet med forsøget er at undersøge
enzymaktiviteten ved forskellige temperaturer.
Hypotesen er at med stigende temperaturer vil
enzym- og substratmolekyler bevæge sig hurtigere – dog kun til en hvis grad, da
det ved for høj temperatur kan give et drastisk fald i enzymaktiviteten.
Vi forventer at optimumtemperaturen er ved kropstemperatur 37C
Vi forventer at optimumtemperaturen er ved kropstemperatur 37C
Teori:
Enzymer
Enzymer er biologiske katalysatorer. En
katalysator er et molekyle der øger hastigheden af en reaktion/proces uden selv
at blive ændret.
Næsten alle enzymer er proteiner.
De molekyler/stof enzymer kan virke på kaldes
substrat. De kan omdanne molekylet til et produkt via enten katabolisme eller
anabolisme.
Anabolisme er hvor der opbygges stoffer. De
processer hvor der nedbrydes stoffer kaldes katabolisme.
Molekyler bevæger sig hurtigere jo varmere
omgivelserne er. Derfor vil enzym- og substratmolekyler bevæge sig hurtigere
ved højere temperaturer og dermed have større chance for at ”ramme” ind i
hinanden.
Ved for høj temperatur ændres enzymets
proteindel på en sådan måde at enzymet ikke længere virker korrekt. Dette
kaldes en denaturering.
Sakkarid, kulhydrat og amylase
Kulhydrat er vigtig for vores krop så vi kan
respirere og forbrænde energi. Der findes monosakkarider, disakkarider og
polysakkarider.
Stivelse er polysakkarid (poly betyder mange)
Når man indtager lange kæder sukker kan det f.eks. være stivelse. Det kommer
fra kartofler og planter.
Amylase klipper i vores sukker vi har
indtaget. Vi udskiller amylase i bl.a. mundhulen hvilket er spytamylase. Grunden
til at vi skal have klippet vores sukker er, at det er monosakkarider vores
krop bruger til respiration.
Vores stivelse bliver klipper i
stivelseskæderne og laver det til maltose og glukose som er hhv. disakkarider
monosakkarider.
Jod
Stivelse farves kraftigt af en jodopløsning og
tilstedeværelsen af stivelse kan påvises med J-JK reagens. Jod er vores
farveindikator. Stivelsen farves kraftigt blåsort af joden. Delvist nedbrudt
stivelse giver en rødbrun farve, medens maltose ikke får jodopløsningen til at
skifte farve. Den naturlige farve er nemlig gullig og ikke mørk blå/sort. Joden
bliver fanget i stivelse som man kan se er spiralformet/snoet hvis man zoomer
helt ind på molekylet.
Materialer:
Kartoffelmel (lærer havde blandet kartoffelmel med vand på forhånd)
J-JK opløsning
Saltvand (9 g NaCl + 1000 ml vand)
Små bægerglas
Glasspateler
Pipetter
Spritpen
Testplade
Kogeplade
Is
Termometer
Fremgangsmåde:
Jeg tog en smule vand i munden og gjorde
tyggebevægelser et par minutter. Spyttede indholdet ud i et bægerglas. Der blev
samlet mindst 10-15 mL.
Hældte det spytblandede vand op i et lille
bægerglas. Delte indholdet i 5 portioner og fortyndede hver af dem op til 20 ml
med saltvand. Markerede hver af dem “E”.
Læreren havde lavet en stivelsesopløsning og den
fordelte jeg i 5 portioner. Markerede dem “S”.
Testforsøg:
Jeg lagde ud med et testforsøg for at få en fornemmelse for, om vores enzymopløsning ”E” skulle forstærkes (tilføres mere spyt) eller om vores stivelsesopløsning ”S” skulle fortyndes mere.
Jeg lagde ud med et testforsøg for at få en fornemmelse for, om vores enzymopløsning ”E” skulle forstærkes (tilføres mere spyt) eller om vores stivelsesopløsning ”S” skulle fortyndes mere.
Hvis reaktionen eksempelvis er for kort/hurtig,
kan der gøres op for det ved at fortynde enzymopløsningen.
Jeg
hældte et glas E og S sammen og rørte godt sammen og startede tidtagning. Anbragte
J-JK dråber på testpladen. Hver 30. Sekund blev en dråbe af E+S blandingen
overført til testpladen.
Ved testforsøg skete der ikke nogle ændringer
og derfor tilførte jeg ekstra spyt til E og fortyndede S noget mere.
1 Grundforsøg
Anbring J-JK dråber på testpladen.
Hæld et glas enzymopløsning “E” og et glas
stivelsesopløsning “S” sammen.
Rør godt rundt og start tidtagning.
Hver 30. sekund udtages en dråbe af blandingen; dråben
overføres til en dråbe J-JK på testpladen.
Blå/sort: stivelse, dvs. endnu
ingen reaktion.
Gul/rød : Stivelse helt
nedbrudt.
Den tid, det tager før hverken den blåsorte farve eller den
rødbrune farve fremkommer ved blandingen, er forsøgsresultatet og noteres.
Notér også opløsningens temperatur.
2 Hvad sker der, hvis enzymet opvarmes til
kogepunktet?
Kog et bægerglas enzymopløsning 1 minut og afkøl til
stuetemperatur.
Hæld enzymer og stivelse sammen. Udtag prøver med 1 minuts
mellemrum som beskrevet ovenfor og noter forsøgsresultatet. Sker der noget?
Lad forsøget stå medens forsøg 3 og 4 udføres og tag en
sidste prøve efter fx 20 minutter.
3 Hvilken betydning har afkøling
af enzym og stivelse til f.eks.
◦C?
Afkøl et bægerglas stivelse og et bægerglas enzymer i is til
ca. 5 ◦C.
Bland indholdet i glassene sammen, rør godt rundt og mål
temperaturen i blandingen.
Udtag prøver hvert 30. sekund til hverken den blåsorte eller
rødbrune farve
fremkommer ved blandingen med J-JK på testpladen (se punkt
1). Noter reaktionstiden og noter
sluttemperaturen i bægerglasset.
4 Hvilken betydning har opvarmning af enzym og
stivelse til fx 45 ◦C?
Opvarm et bægerglas stivelse til ca. 45 ◦C.
Hæld den varme stivelse og et bægerglas med enzymer sammen.
Mål blandingens temperatur.
Udtag straks og dernæst hvert 30. sekund en prøve, der
overføres til testpladen (som punkt 1).
Noter reaktionstiden og noter sluttemperaturen i
bægerglasset.
Resultater:
Temperatur
|
Testforsøg
ca. 20
|
5
|
20
|
56
|
100
|
Reaktionstid:
Tid før stivelsen er væk.
|
>240 sek.
|
525 sek.
|
150 sek.
|
90 sek.
|
>1800 sek.
|
Fejlkilder:
1. I forsøget står der at man skal bruge
fortynde det spytblandede vand med saltvand.
Salten kan give en effekt der sætter skub i processen og de fleste grupper
brugte almindelig postevand i stedet. Dette kan lede til at reaktionerne gik
langsommere end forventet.
2. Da vi opvarmede enzym til kogepunktet
afkølede vi det ikke bagefter.
Diskussion:
Hvor lang tid tager det at
spalte stivelse ved stuetemperatur?
I resultatet ser vi at det tager ca. 150 sek.
Sammenlign med andre gruppers
resultat - er der forskel? - i givet fald, hvorfor er der forskel?
Der var en general stor forskel i de forskellige gruppers
resultater. Der var store forskelle i koncentrationen af spyt. Jo, mere
koncentreret spyt, desto hurtigere kan stivelsen spaltes. Enkelte var helt oppe
på 7 minutter, hvilket kan skyldes at deres spyt var alt for fortyndet. En
anden gruppe fik 225 sekunder, hvilket ligger tættere på vores resultat.
Hvad sker der i forsøg 2? -
hvilken praktisk anvendelse har denne enzymegenskab i vores dagligdag?
I forsøg nr. 2 opvarmer vi enzymerne til kogepunktet 100 grader.
Ved høje temperaturer vil enzymaktiviteten forsvinde og vi får dermed
denaturering af enzymerne.
I dagligdagene varmer vi vores mad op i kogene vand bl.a. for at fjerne bakterierne og enzymerne inde i bakterierne vil denaturere og miste deres egenskab – dø.
I dagligdagene varmer vi vores mad op i kogene vand bl.a. for at fjerne bakterierne og enzymerne inde i bakterierne vil denaturere og miste deres egenskab – dø.
Hvordan forklares
resultaterne i forsøg 3 og 4? Indtegn forsøgsresultaterne i et diagram (x-akse:
temperatur og y-akse: reaktionstid).
Ved forsøg 3 har vi at gøre med temperaturen 5 grader. Dette er en
lav temperatur og molekyler bevæger sig langsomt ved lave temperature. Når
molekylerne bevæger sig langsomt vil de ikke ”fise” hurtigt rundt og derved
sjældnere ramme sammen med enzymerne.
I forsøg 4 havde vi 56 grader varme. Her ser vi den hurtigste
reaktion i resultatet – 90 sekunder. Enzymerne er langt tættere på den
forventede optimumtemperatur og molekylerne bevæger sig hurtigere ved denne
temperatur – derved rammer de oftere ind i enzymerne der så kan spalte
molekylerne.
y-aksen er antal sekunder.
x-aksen er antal grader i Celsius.
Vi skal huske på at de første 20 grader
(testforsøg) og de 100 grader ikke har en bestemt reaktionstid. Jf. Resultater.
Konklusion:
Vi fik undersøgt
enzymaktiviteten ved flere temperaturer. På grafen ser vi at enzymaktiviteten
fungerer mest optimalt mellem 20 og 56 grader celsius – altså som forventet.
Ved for høj varme og for lav varme tager det længere tid at spalte stivelsen
eller også sker det slet ikke.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar